Aktulności LIFESTYLE Styl życia

Piknikowe menu

Piknikowe menu
Promienne słońce, kwitnące drzewa, bezchmurne niebo i zielona trawa – wiosna kusi na wiele sposobów. Warto celebrować jej rozkwit w każdej wolnej chwili, a najlepiej w czasie pikniku! Czy może być coś bardziej relaksującego od niespiesznego podjadania smakołyków na łonie

Data publikacji: 2015-05-07
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Piknikowe menu
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE

Promienne słońce, kwitnące drzewa, bezchmurne niebo i zielona trawa – wiosna kusi na wiele sposobów. Warto celebrować jej rozkwit w każdej wolnej chwili, a najlepiej w czasie pikniku! Czy może być coś bardziej relaksującego od niespiesznego podjadania smakołyków na łonie natury?

Piknikowe menu Styl życia, LIFESTYLE - Promienne słońce, kwitnące drzewa, bezchmurne niebo i zielona trawa – wiosna kusi na wiele sposobów. Warto celebrować jej rozkwit w każdej wolnej chwili, a najlepiej w czasie pikniku! Czy może być coś bardziej relaksującego od niespiesznego podjadania smakołyków na łonie natury?

Piknik dla początkujących

Otwarta przestrzeń i świeże powietrze – oto najlepsza kuracja antystresowa. Po ośmiu godzinach spędzonych za biurkiem trudno wyobrazić sobie lepszy sposób odpoczynku, niż spacer czy piknik. Wbrew pozorom w zwykłym wiklinowym koszu i miękkim kocu drzemie ogromny potencjał. Dzięki sprytnej organizacji miejsca i kilku kulinarnym sztuczkom w parku czy na plaży możemy stworzyć prawdziwą ucztę. Przygotowując menu pod kątem uczty w plenerze, powinniśmy pamiętać o tym, żeby wybierać dania, które najlepiej smakują na zimno. Sałatki, kanapki, warzywne i mięsne kąski, a nawet zupy – istnieje cała gama przysmaków, które nie wymagają podgrzewania. Aby jedzenie dotrwało do pikniku, warto je odpowiednio zapakować – gruba folia aluminiowa czy szczelne pojemniki silikonowe są niezbędnymi akcesoriami.

Organizując piknik warto także pomyśleć o wygodnych i lekkich naczyniach oraz sztućcach, które bez trudu przeniesiemy. Na koniec do naszego ekwipunku powinniśmy dołączyć worek na odpady, by po naszej uczcie nie pozostał ślad.

Co zatem powinno znaleźć się w piknikowym menu?

Przystawki

Bez względu na to, czy organizujemy piknik, czy też imprezę w domu jeden element menu pozostaje niezmienny – przekąski, czyli doskonałe wprowadzenie do uczty. Aby cieszyć się wiosenną aurą w pełnym wymiarze, sięgnijmy po świeże warzywa – młode marchewki, soczystą paprykę i chrupki seler naciowy. Pokrojone w podłużne słupki jarzyny będą doskonale smakować z aromatycznym, gęstym sosem zrobionym z serka wiejskiego zmiksowanego z koperkiem i ząbkiem czosnku. Pokrojone warzywa oraz sos możemy schować do torebek ze strunowym zapięciem (np. z oferty marki Jan Niezbędny), które uniemożliwi rozlanie się sosu.

A to już wiesz?  Pyszne i zdrowe przekąski w podróży

 

Danie główne

Po przystawkach przychodzi czas na danie główne. Jaka potrawa może stać się głównym punktem programu na naszym pikniku? Ciekawą propozycją jest tarta na klasycznym, kruchym spodzie, z warzywnym nadzieniem. Wbrew pozorom smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej przyrządzić ją w foremce aluminiowej, a potem przerzucić do lekkiego pojemnika silikonowego, który doskonale spełni funkcję piknikowego naczynia. Przy podaniu tarty przydatne będą papierowe talerzyki i plastikowe sztućce.

Jeśli jednak nie mamy ochoty na ugniatanie ciasta i pieczenie, możemy wybrać opcję drugą, a mianowicie chłodnik. To o wiele lżejsza propozycja, która sprawdzi się szczególnie w cieplejsze dni. Chłodnik możemy przygotować z ulubionych warzyw – młodych buraczków, ogórków i pomidorów, albo w wersji hiszpańskiej, czyli gazpacho.

Hiszpański chłodnik warto podawać z kawałkami warzyw i serem twarogowym. Na miejsce pikniku z łatwością przetransportujemy go w szklanych pojemnikach z pokrywą próżniową która uniemożliwia otwarcie i wydostanie się cieczy.

Deser

W żadnym menu nie może zabraknąć deseru. Pozostając w temacie kuchni ciepłych krajów, wybierzmy włoska klasykę – tiramisu. Możemy przygotować wersję bez jajek – wymaga mniej czasu i pracy, jest tańsza i lżejsza. Całość możemy przygotować w wysokim pojemniku silikonowym o pojemności 800 ml , który po wszystkim wystarczy złożyć.

 

 

Kontakt dla mediów

Karolina Obszyńska

Agencja Royal Brand PR

[email protected]

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Piknikowe menu Styl życia, LIFESTYLE - Promienne słońce, kwitnące drzewa, bezchmurne niebo i zielona trawa – wiosna kusi na wiele sposobów. Warto celebrować jej rozkwit w każdej wolnej chwili, a najlepiej w czasie pikniku! Czy może być coś bardziej relaksującego od niespiesznego podjadania smakołyków na łonie natury?
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy