Data publikacji: 2017-08-04
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Dodatek wanilii i laktozy w nowej, polsko-węgierskiej piwnej kooperacji
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Polski browar Kingpin i węgierski Monyo Brewing Co. wspólnie uwarzyły niezwykłe piwo z nietypowymi dodatkami. Mahna Mahna to piwo w stylu New England IPA z dodatkiem laktozy i wanilii.
Polski browar Kingpin i węgierski Monyo Brewing Co. wspólnie uwarzyły niezwykłe piwo z nietypowymi dodatkami. Mahna Mahna to piwo w stylu New England IPA z dodatkiem laktozy i wanilii.
Najnowsze piwo to efekt współpracy z bratankami z węgierskiego Monyo Brewing Co. Takie kooperacje to specjalność Kingpina. W ten sposób powstają pojedyncze – a więc absolutnie niepowtarzalne – piwa. W tym przypadku – New England IPA z wanilią i laktozą.
Od razu cisną się na usta dwa pytania: „Co znaczy Mahna Mahna?” oraz „Co to jest New England IPA?”.
Odpowiedź na pierwsze pytanie znajduje się nawet na etykiecie: „Who cares?”.
Na drugie jest równie prosta, ale ciut dłuższa. New England IPA (zwane również Vermont IPA lub Northeast IPA) to najnowsza wariacja na temat stylu India Pale Ale (czyli – IPA).
Krótki rys historyczny: połowa XIX w., angielskie piwa statkami płyną do Anglików w Indiach. Żeby przetrwały tę podróż, są mocniejsze i mocniej chmielone od tradycyjnych angielskich ale. I tak powstała IPA. W latach 70. ubiegłego wieku IPA stała się flagowym stylem amerykańskiej (a później i europejskiej) piwnej rewolucji.
A New England IPA?
Piwo jest pełne, gładkie, soczyste, niemal owocowe w smaku, mniej wytrawne od innych IPA, ale nie jest zbyt słodkie. Cechami charakterystycznymi stylu są:
mocny chmielowy aromat amerykańskich odmian chmielu nadających piwu nuty cytrusów i owoców tropikalnych, osiągane przez bardzo silne chmielenie na aromat,
soczysty aromat jest również wynikiem zastosowania drożdży zbliżonych charakterystyką do drożdży angielskich, które w trakcie fermentacji produkują dużo owocowych estrów,
znaczące zmętnienie w wyniku zarówno mocnego chmielenia na zimno, jak i słabiej opadających drożdży,
obniżona goryczka, krótka i niezalegająca, gładka i soczysta tekstura osiągania przez użycie płatków pszenicznych lub owsianych.
Mahna Mahna (Bidi Bidibi) zostało uwarzone z dodatkiem laktozy i wanilii, które nadają piwu dodatkowej gładkości, pełni i walorów aromatyczno-smakowych.
Ponieważ piwo powstało w kooperacji z budapeszteńskim Monyo Brewing Co., do Polski trafi połowa uwarzonej warki – około 1 tys. litrów piwa. Niewiele, ale każde kooperacyjne piwo to jednorazowe wydarzenie i dlatego te piwa są takie interesujące. Mahna Mahna (Bidi Bidibi) będzie można znaleźć w dobrych pubach i sklepach z piwami rzemieślniczymi.
Dostępność
Piwa browaru Kingpin można dostać w tych miejscach:
http://browarkingpin.pl/#/availability
Browar Kingpin
Założony w 2014 r. browar rzemieślniczy, ceniony wśród miłośników piwnej rewolucji za niekonwencjonalne, rockandrollowe podejście do warzenia. W głównej linii Kingpina dominują eksperymenty z ciekawymi dodatkami (np. kawa espresso, rumianek, herbata sencha, trawa cytrynowa czy jałowiec). Linia Kingpin Stories to z kolei klasyczne style (lager, AIPA, saison), solidnie zrobione i zachowujące najwyższą jakość. Kingpin działa także poza Polską, eksportując swoje piwa na europejskie rynki i warząc w kooperacji z zagranicznymi browarami kraftowymi.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE