Proponujemy materiał na punkt dań gotowych zaś ich dochodzie na zdrowie. Które z dań mają wiele substancji, jakich powinniśmy unikać? Co pokrywa się w słoikach ? Czy w daniach z proszku? Czy możliwe jest aby dania gotowe istniały zawsze kosztowne i mocne?
Dania gotowe zdrowe vs niezdrowe ” czytaj etykiety, bądź świadomym konsumentem!
Coraz częściej sięgamy po dania gotowe. Kiedyś mieli spośród nich najbardziej podczas wakacji. Teraz mimo tego, iż nie zajmują się dobrą renomą i naprawdę dużo często są codzienny, jedyny ciepły posiłek wielu kobiet. Wokół dań gotowych narosło wiele mitów ” nie jest co ukrywać ” wcale nie zastąpią domowej i ciekawej kuchni. Inną stroną medalu istnieje pomimo to, że niezależnie, jak bardzo dietetycy będą w obecnej sprawy ćwiczyć na alarm, to także owszem będziemy po te produkty sięgać. Powodujemy to wciąż z braku czasu, ze zmęczenia, z braku pomysłu albo z szerokiego głodu, jaki potrzebujemy natychmiast zaspokoić. Z ostatniego oczywiście powodu producenci dań gotowych prześcigają się w możliwościach ” do wyboru jesteśmy dania suszone, liofilizowane, pasteryzowane oraz mrożone. Co mają? Co naprawdę naprawdę jemy? Jak wybrać dania gotowe, które można jadać bez utraty dla zdrowia?
Dania gotowe, także jak całe przetworzone produkty muszą robić określone standardy wyznaczone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Ĺťywności, który tworzy technologii w historii bezpieczeństwa żywnościowego. Wszystkie produkty gotowe zbliżone do ruchu na placu są uznane za bezpieczne dla zdrowia. Nie wrzuca to wprawdzie faktu, że niektóre spośród nich pod względem składników odżywczych nie ustępują przygotowanym samodzielnie, inne a poza substancjami dodanymi w ról konserwantów, wzmacniaczy smaku itp. nie dostarczają organizmowi prawie niczego.
Gotowe dania z torebki
To przeważnie zupy instant, zupki chińskie czyli potrawy do zalania ciepłą wodą. Niektóre z dań z torebki wystarczy zalać wrzącą wodą, inne potrawy trzeba gotować ” ich zaleta odżywcza nie zależy jedynie z sposobu produkcji. Ten rodzaj dań gotowych najczęściej naszpikowany jest chemią – mają dużo barwników, konserwantów, zagęszczaczy, emulgatorów, stabilizatorów, ulepszaczy oraz gumy spożywcze i substancje słodzące. Mają też zazwyczaj znacznie mocno soli, i jej nadmiar ma destrukcyjny wpływ na własne zdrowie. Jeśli wskazana przez nas zupa zawiera głównie substancje smakowo-zapachowe (glutaminian sodu, hydrolizaty białek), aromaty i barwniki spożywcze, emulgatory, substancje zagęszczające i stabilizujące, oraz makaron i przyprawy obecne w istocie nie zawiera w niej żadnych witamin ani minerałów. Wybierając danie instant warto spróbować, lub w zestawie potrawy znajdują się suszone warzywa, mięso czy produkty. Takie dania zwykle dostarczają trochę składników odżywczych np. minerałów, chwila jest w nich jednak witamin, zwłaszcza witaminy C ” jej szkody w ciągu suszenia dochodzą nawet do 80″100 proc.
Dania gotowe ze słoików i puszek
Wielką liczbę stanowią potrawy pasteryzowane (sterylizowane) w słoikach. Te gotowe dania na ważny etap oka powtarzają się być silniejsze od dań instant. Tutaj także gdy w zeszłym przypadku trzeba uważnie przeczytać skład na klasie produktu. Dania gotowe w słoikach równie często potrafią stanowić naszpikowane konserwantami, których poleceniem jest gwarancja przed zepsuciem i polepszaczami smaku, które tworzą przypominać smak domowych potraw. Jeśli danie jest długi termin przydatności do użytkowania mówi to o tym, że zostało poddane intensywnej obróbce technologicznej i termicznej, która pozwala straty w segmentach odżywczych i mineralnych. Bazą mięsnych i mięsno warzywnych dań w słoikach najczęściej jest „masa mięsna”. Jej podstawą jest MOM czyli mięso oddzielane mechanicznie – miks odpadków mięsnych, tłuszczu oraz resztek kostnych. Potrawy mięsno-warzywne mogą przynieść swemu organizmowi pewnej części białka, węglowodanów i minerałów, ale zawierają też znacznie mocno niezdrowego tłuszczu i soli.
Nie można natomiast każdych dań gotowych w słoikach wrzucać do jednego wora ” na placu są dostępne dania gotowe, które nie zawierają środków konserwujących i polepszaczy smaku. Stanowi zatem możliwe, dzięki użyciu odpowiedniej technologii. Jeśli i zdecydujemy się na danie bezmięsne unikamy ryzyka spożywania MOM. Takie dania gotowe można pozwolić za czysty i kaloryczny posiłek. Jeśli czyli nie jesteśmy czasu na indywidualne przygotowywanie obiadów wybierajmy dania bezmięsne, bez konserwantów i wzmacniaczy smaku, najlepiej z konkretnym czasem przydatności do użytkowania. Najważniejsze to czytać etykiety ” radzi Technolog żywności Ewa Janicka z nazwy Primavika. Dania gotowe jedne w sobie nie są złe pod warunkiem, iż nie zawierają substancji dodatkowych, które potrafią wpłynąć niekorzystnie na układ, jak np. glutaminian sodu, który posiada wywołać uczulenie czy zbyt wielka zawartość kwasów tłuszczowych typu trans – dopuszczalna ich wielkość to tanio niż 1 g na 100 g produktu. Artykuł nie powinien zawierać sztucznych barwników, aromatów. Właściwie nie jest ciężko znaleźć na placu silne i dobre dania gotowe – polska firma promuje zdrowie, zdrowy styl działania oraz żywienia, dlatego swoje wyniki z zasady nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników. Szukając smacznych i pożywnych dań gotowych należy pamiętać, że kluczem do dobrego wyboru nie jest branie „na oko „, ale wnikliwe nauczenie się ze składem ” dodaje Ś z Pirimaviki. Istotnie podobnie jest odpowiedzialne sprawdzanie terminu przydatności produktu do użytkowania. Opakowanie powinno stanowić ściśle zamknięte. Wybrzuszone wieczko może świadczyć o rozwoju bakterii ” taki wynik nie przydaje się już do utrzymania.
Mimo bardzo złej obiegowej uwadze na punkt dań gotowych mnóstwo osób spośród innych powodów, takich jak chociażby brak czasu, chęci czy zdolności kulinarnych i oczywiście po nie sięga, godząc się na ich bezwartościowy skład. Często użytkownicy dań gotowych nie wiedzą nawet, iż są wybór – zdrowszą alternatywę, równie smaczną, bezpieczną oraz szybką w wykonaniu, której wystarczy poszukać na półce ze świeżą żywnością. Reasumując ” NIE WSZELKIE DANIA GOTOWE TO ZĹO! Dania gotowe potrafią być swym partnerem, warunkiem istnieje zawsze czytanie etykiet i wybór tych potraw, które nie zwierają chemii, konserwantów, wzmacniaczy smaków itp. Warto poświecić chwilkę, aby odszukać w sklepie dobrzy produkt, wczytać się w zestaw i bez wyrzutów sumienia postawić sobie błyskawiczny, gotowy i zarazem silny i odżywczy posiłek.
www.primavika.pl
