Data publikacji: 2020-05-29
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Zostań w domu i grilluj!
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Grillowanie w cieniu pandemii
Zostań w domu… i grilluj!
Maj to miesiąc, który kojarzy się przede wszystkim z grillowaniem i biesiadowaniem
w gronie najbliższych. Obecna sytuacja zmusiła nas do pozostania w domu, ale nie oznacza to, że musimy rezygnować z pieczonych smakołyków. Co wrzucić na ruszt i jak grillować bez wychodzenia z domu? Podpowiadamy!
Domowe grillowanie
Ciepłe dni zachęcają do tego, by rozpalić grill i wrzucić na ruszt kiełbasę, skrzydełka czy smakowitą karkówkę. Jak to zrobić, gdy przymusowa kwarantanna uziemiła nas w domu? Są na to sposoby! Szczęśliwi posiadacze ogrodów bez większych problemów rozpalą grill na własnym terenie np. w ogródku czy na tarasie. Smakołyki z rusztu możemy również przyrządzić w domowej kuchni – na patelni, grillu elektrycznym czy w piekarniku z funkcją grilla. Do dzieła! Sprawdźcie nasze przepisy na sałatkę z grillowanymi warzywami i serem, szaszłyki z kiełbasy i ciasta francuskiego lub roladki z bakłażana z boczkiem. Palce lizać!
Sałatka z grillowanymi warzywami i serem
Składniki:
kabanosy #JBB,
oliwa,
cukinia,
ser typu camembert,
sól i świeżo mielony pieprz
szpinak
czerwona cebula
pestki dyni
papryka kolorowa
Sposób przygotowania:
Cukinię pokrój w talarki, cebulę na cienkie paski, paprykę w paski, a kabanosy w 2 cm kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko grilluj na patelni grillowej lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Gotowe składniki ułóż na szpinaku, udekoruj kawałkami sera lazur oraz pestkami dyni. Podawaj z bagietką lub chlebem.
Szaszłyki z kiełbasy i ciasta francuskiego
Składniki:
1 ciasto francuskie
kiełbasa wielkopolska #JBB
majeranek
patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastaw na 190 stopni. Ciasto francuskie podziel na dwa płaty, na każdym ułóż po jednej kiełbasie. Posyp majerankiem i szczelnie zawiń. Pokrój na 2 cm plasterki i nabij na patyczki. Piecz w piekarniku przez około 30 minut.
Grillowane roladki z bakłażana z boczkiem
Składniki:
100 g boczku #JBB
bakłażan
50 g sera fety
kilka suszonych pomidorów
świeże zioła
pieprz
oliwa
Sposób przygotowania:
Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na odrobinie oliwy i ostudź. Do boczku dodaj pokrojone suszone pomidory oraz ser feta. Dopraw pieprzem oraz ziołami, wymieszaj. Bakłażana pokrój
w duże plastry, ugrilluj. Nałóż farsz i zawiń całość.
Smacznego!
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE