Aktulności LIFESTYLE Styl życia

Przepis na udane Halloween!

Przepis na udane Halloween!
Halloween - impreza, na której spotykają się duchy, zjawy i wampiry zagościła i u nas. Maluchy szukają jak największych toreb na słodycze, a starsi szykują się do wspaniałych

Data publikacji: 2017-10-25
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Przepis na udane Halloween!
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE

Halloween – impreza, na której spotykają się duchy, zjawy i wampiry zagościła i u nas. Maluchy szukają jak największych toreb na słodycze, a starsi szykują się do wspaniałych imprez.

Przepis na udane Halloween! Styl życia, LIFESTYLE - Halloween - impreza, na której spotykają się duchy, zjawy i wampiry zagościła i u nas. Maluchy szukają jak największych toreb na słodycze, a starsi szykują się do wspaniałych imprez.

Znikające ze stoisk dynie, pojawiające się w domach pajęczyny i poszukiwania w wypożyczalniach odpowiednich strojów to znak, że zbliża się Halloween. Impreza, na której spotykają się duchy, zjawy i wampiry zagościła i u nas. Maluchy szukają jak największych toreb na słodycze, a starsi szykują się do wspaniałych imprez. Oprócz pomysłowych przebrań obowiązkowe są też pyszne przekąski – najlepiej ociekające czerwonym ketchupem.

 

Już za kilka dni do naszych drzwi zapukają dzieci przebrane w małe duchy, kościotrupy i mumie domagając się haraczu w postaci cukierków i grożące psikusem. Warto się więc na tę wizytę przygotować, by nie poznać ich strasznej zemsty.

 

Zadbajmy o udaną imprezę

Ale nie tylko najmłodsze stworki polubiły Halloween. To także doskonały pretekst do zabawy dla tych trochę starszych. Dlatego w halloweenową noc wiele domów i klubów zmienia się w ciemne, ponure lochy, gdzie straszą ogromne pająki, słychać klekot kości i inne tajemnicze odgłosy. Kluczem do wspaniałej zabawy jest odpowiednie przebranie – takie, by nikt nas nie poznał, a każdemu na nasz widok zadrżały kolana. Liczy się też dobra muzyka, która zagłuszy wycie krążących nad nami zjaw. No i oczywiście pyszne jedzenie, które zaskoczy potwornie głodnych gości. Mile widziane są wszystkie dania i przekąski, na których widok ślinka pocieknie zarówno złej wiedźmie i żądnemu krwi wampirowi, jak i delikatnej rusałce czy spokojnemu strachowi na wróble. Najlepiej przygotować przekąski wystarczające na jeden ruch szczęki, by szybko mogli znów lecieć w radosny tan.

A to już wiesz?  10 rad dla kobiet od Rajdowego Mistrza Europy Kajetana Kajetanowicza

Oczywiście muszą się też na stole znaleźć odpowiednie dodatki. Niewątpliwym królem każdego halloweenowego party jest ketchup. Bez niego żadne menu w ten dzień nie może się obejść. Zaprośmy więc na imprezę pyszną ekipę Kotlina. Wszystkie ketchupy tej marki są bez konserwantów, bez substancji wzmacniających smak i bezglutenowe. To #SMAKNR1, który pozwoli nam bawić się naprawdę smacznie i #BEZograniczeń! Postawmy więc na stole Ketchup Kotlin Czosnek i Bazylia – niech przybyłe wampiry pokażą czy są tak odważne, jak się malują i czosnku się nie boją! A obok niego zróbmy miejsce na Ketchup Kotlin Z piekła rodem – dla potworków, którym wyrazisty smak nie straszny. Smacznego i dobrej zabawy!

Bruschetta z pieczoną dynią i papryką

Składniki:

1/4 średniej dyni hokkaido (ok. 350 g)
1 duża papryka (ok. 250 g)
6 pomidorów suszonych z oleju
6 łyżek pestek dyni
olej lniany, dyniowy lub oliwa z oliwek
ok. 1/2 łyżeczki soli
2–3 ząbki czosnku
pieprz, np. czerwony w ziarenkach
bułka solanka, żytnia lub inne pieczywo

 

Dodatki:

ketchup Kotlin Z piekła rodem Extra Hot
pomidory koktajlowe
pestki dyni
rukola
tymianek świeży

 

Sposób przygotowania:

Dynię i paprykę oczyść z nasion, pokrój w kostkę. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 160°C i piecz warzywa do miękkości ok. 20 minut (z termoobiegiem). Ostudź. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Czosnek obierz i daj go do miski blendera lub miksera. Dodaj upieczone warzywa oraz pestki dyni. Wsyp sól oraz miksując dolewaj olej lub oliwę, aż do odpowiadającej ci konsystencji. Pieczywo pokrój w kromki i podpiecz je na suchej patelni lub w tosterze. Wlej na patelnię 1 łyżkę oleju i podpiecz pomidory koktajlowe. Ciepłe pieczywo podawaj z pastą oraz warzywami.

Pieczone ziemniaki „duszki” paprykowo-ziołowe

A to już wiesz?  Zostań w domu i upiecz własny chleb

Składniki:

 

ketchup Kotlin Czosnek i Bazylia
ziemniaki – około 1kg*
olej rzepakowy – 4 łyżki
słodka papryka – 1 łyżka
tymianek – 1 łyżka
rozmaryn – 1 łyżka
sól – 2 łyżeczki
papryka wędzona – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, pokrój w około 4-5 mm plastry i z każdego wytnij kształt duszka foremką do wykrawania.

Ziemniaczane duszki przełóż do miski, wlej olej, wsyp sól, obydwie papryki i dokładnie wymieszaj.

Dużą blaszkę – najlepiej tą z wyposażenia piekarnika – wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej duszki.

Część duszków posyp tymiankiem, inne rozmarynem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz 35-40 minut, aż ziemniaki się lekko zarumienią.

Podawaj z ketchupem Kotlin Czosnek i Bazylia jako dip.

*ziemniaki muszą być ciut większe niż wielkość foremki do wykrawania

  Więcej inspiracji na przepisy znajdziesz na uwielbiam.pl!

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Przepis na udane Halloween! Styl życia, LIFESTYLE - Halloween - impreza, na której spotykają się duchy, zjawy i wampiry zagościła i u nas. Maluchy szukają jak największych toreb na słodycze, a starsi szykują się do wspaniałych imprez.
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy