Data publikacji: 2019-11-21
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Na kulinarnym szlaku Roztocza
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Malownicze i wciąż nieodkryte Roztocze zachwyca nie tylko bogactwem natury, ale i smaków. Region ten słynie m.in. z dań mącznych, potraw na bazie kaszy gryczanej oraz miodów i olejów. Obok doskonałej kuchni, odkryć tu można również bogate tradycje winiarskie.
Malownicze i wciąż nieodkryte Roztocze zachwyca nie tylko bogactwem natury, ale i smaków. Region ten słynie m.in. z dań mącznych, potraw na bazie kaszy gryczanej oraz miodów i olejów. Obok doskonałej kuchni, odkryć tu można również bogate tradycje winiarskie. Wszystko za sprawą ciepłego klimatu, ciągnących się po horyzont łagodnych wzgórz i żyznych lessowych gleb, stanowiących doskonałe warunki do uprawy winorośli i innych owoców. Dzisiaj Marcin Sikora, wieloletni szef kuchni i autor bloga WCINAJ POLSKĘ zabiera nas w podróż szlakiem tradycyjnych roztoczańskich przysmaków, jednak w nieco bardziej nowoczesnej odsłonie. Inspiracją do stworzenia poniższych przepisów stały się lokalne wina, których owocowe smaki stanowią doskonałe uzupełnienie dań, nadając im całkowicie nowy charakter.
Parowańce z burgerem wołowym, kurkami i wędzonym tofu
Parowańce zwane w lubelskim również warenikami, w innych rejonach Polski znane są jako pampuchy czy kluski na parze. Są one wpisane na listę Produktów Tradycyjnych, a ich receptura od lat pozostaje niezmienna. Występują one w rozmaitych odsłonach – z kaszą jaglaną, serem czy soczewicą. W skład wareników wchodzą: jajka, mleko, drożdże, mąka oraz sól i cukier. Dzisiaj proponujemy Wam parowańce w zupełnie innej odsłonie – w towarzystwie burgera wołowego, kurek i wędzonego tofu. Danie to doskonale komponuje się z lekkim winem z czarnej porzeczki np. Winiarnia Zamojska.
Ilość: 5 porcji
Czas przygotowania: 50 minut
Poziom trudności: średni
Przygotuj: garnek do gotowania na parze, miski, patelnie (może być grillowa), bawełnianą ściereczkę
Składniki na parowańce:
500g mąki pszennej
200 g mleka
2 jajka
1 łyżeczka cukru
szczypta sól
100 g rozpuszczonego masła
50 g drożdże
Parowańce – sposób wykonania:
Mleko podgrzać do temperatury 37°C, zdjąć z ognia, rozpuścić w nim drożdże. Dodać cukier i jedną łyżkę mąki, wszystko wymieszać, odstawić rozczyn na około 10 minut by podrósł.
Gotowy rozczyn połączyć z pozostałą ilością mąki, jajek, rozpuszczonym masłem i solą. Wyrobić ciasto tak, by odstawało od rąk. Następnie przykryć je czystą bawełnianą ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Gotowe, wyrośnięte ciasto ugnieść przez chwilę jeszcze raz i formować z niego bułki wielkości tych do hamburgera. Zagotować wodę w garnku do gotowania na parze. Bułki układać po dwie lub po jednej (w zależności od wielkości garnka) i parować pod przykryciem przez około 15 minut. Gotowe bułki odstawić do ostudzenia.
Składniki na burgery wołowe:
1 kg mięsa wołowego mielonego (najlepiej z antrykot)
½ łyżeczki pieprzu Cayenne
2 ząbki czosnku startego lub wyciśniętego przez praskę
1 łyżeczka kolendry suszonej
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól do smaku
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
Sposób wykonania:
Mięso zmielić na maszynce na grubych oczkach. Dodać do niego wszystkie przyprawy i bardzo dokładnie wyrobić ręcznie. Z tak przygotowanego mięsa formować okrągłe burgery po 200 g jeden. Gotowe burgery grillować na patelni grillowej lub zwykłej po 3 minuty z każdej strony.
Składniki na kurki duszone i grillowane z tofu:
200 g świeżych lub mrożonych kurek (można zastąpić pieczarkami)
100 g cebuli pokrojonej w kostkę
1 ząbek czosnku pokrojonego w kostkę
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka masła
150 g wędzonego tofu
100 g pomidorków koktajlowych
świeża ruccola do dekoracji
Sposób wykonania:
Kurki oczyścić. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na maśle. Dodać posiekany czosnek oraz kurki, chwilę podsmażyć. Dodać miód, sos sojowy, koperek i przekrojone na pół pomidorki
koktajlowe. Wszystko wymieszać. Tofu pokroić na plastry (po 2 na jednego burgera). Grillować na patelni z obu stron.
Składanie burgerów:
Przygotowane wcześniej parowańce przekroić na pół i grillować na patelni od strony krojenia. Wyłożyć na talerz. Na dolnej części bułki ułożyć po odrobinie duszonych kurek, na nich burgera wołowego, na nim rozłożyć resztę kurek, położyć dwa plastry wędzonego tofu i odrobinę ruccoli. Całość przykryć druga połowa bułki. Można spiąć długą wykałaczką, aby burger się nie rozpadł.
Naleśniki gryczane ze szpinakiem, kozim serem, kurkami i syropem klonowym
Roztocze gryką stoi. Kaszę gryczaną można znaleźć tu w bułeczkach, gołąbkach czy plackach. Dlatego nie mogło zabraknąć tego składnika w drugiej propozycji stworzonej przez Marcina Sikorę, tym razem w opcji wege. Jego naleśniki gryczane ze szpinakiem, kozim serem i kurkami najlepiej zestawić z półwytrawnym winem z czerwonej porzeczki np. Winiarnia Zamojska. Smacznego!
Ilość: 5 porcji
Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: mikser lub rózgę, blachę do pieczenia, miski, patelnię
Składniki na ciasto:
100 g mąki gryczanej
2 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
sól do smaku
300 ml mleka
30 g roztopionego masła lub oleju
1 jajko
Sposób wykonania – ciasto:
Do miski wlać mleko. Dodać mąkę, jajko, roztopione masło lub olej, szczyptę soli. Wymieszać wszystko rózgą lub mikserem na gładką masę. Gdy wszystkie składniki będą już połączone, dodać ugotowaną kaszę. Tak przygotowane ciasto odstawić na 15 minut. Po upływie tego czasu smażyć naleśniki na rozgrzanej, natłuszczonej patelni tak, by z obu stron były rumiane.
Składniki na nadzienie:
500 g mrożonych liści szpinaku
300 g kurek (świeżych lub mrożonych)
200 g cebuli pokrojonej w kostkę
3 ząbki czosnku (posiekanego)
200 g koziego sera pokrojonego w kostkę
100 ml śmietanki 30%
sól i pieprz do smaku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
syrop klonowy do polania naleśników
100 g masła
Nadzienie – sposób przygotowania:
Cebule i czosnek zeszklić na maśle. Dodać kurki i chwile przesmażyć, następnie dodać rozmrożony szpinak, śmietankę 30% i połowę pokrojonego w plastry koziego sera. Dusić, aż śmietanka się zredukuje. Doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Sposób formowania naleśników:
Na każdy naleśnik położyć nadzienie i zwinąć w rulon. Następnie, na wierzchu ułożyć pozostały kozi ser i zapiec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C, do momentu, aż ser się rozpuści i zrumieni.
Naleśniki przed podaniem polać syropem klonowym.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE